Voor een collab met Paradiso hebben we artiesten, bezoekers en werknemers geinterviewd, over wat Paradiso zo speciaal voor hun maakt.

Artiest Leafs over Paradiso

Wanneer was je voor het eerst in de paradiso?

Met mijn eerste tourshow was ik in de Paradiso. Ik weet het nog als de dag van gister hoe ik op het podium stond. Ik wou toen nog gaan stage diven van het podium af maar me manager hield mij strak vast aan mijn riem. Ik zal die avond nooit vergeten.

 

Wat is je mooiste ervaring in de Paradiso?

Deze show is ook meteen mijn mooiste ervaring in de Paradiso. Mensen werden helemaal wild tijden het optreden.

 

Mis je het nachtleven?

Ja, ik mis het nachtleven en dan vooral de shows. De mensen die speciaal komen om jou te zien optreden. Dat is een heel bijzonder gevoel van liefde wat ik mis. Wel ben ik in deze pandemie best wel tot mezelf gekomen en heb ik mijn rust gevonden

 

Welke song ga je eerst performen zodra het weer kan?

Als ik weer kan optreden zou ik het nummer 'back' van mijn laatste EP spelen. Omdat Leafs Sensei back is.

Daniel(rechts) van Duo Feng Suave

Wanneer was je voor het eerst in de Paradiso?

Mijn allereerste keer dat ik in Paradiso was. Was voor het optreden van de gitarist Joh Gomm. Hij trad toen op in de kleine zaal

 

Wat is je mooiste ervaring in de Paradiso?

Ik kan me nog herinneren dat ik naar een show ging in Paradiso van Father John Misty. Het was een te gekke show. Hij ging tijdens het optreden op zijn knieën om vervolgens bijna door de microfoon te schreeuwen. Het was 2014 toen ik naar deze show ging. De show was in 1 woord GENIUS.

 

Mis je het nachtleven?

Voor corona was ik niet heel aanwezig in het nachtleven om eerlijk te zijn. Ik ging niet vaak uit naar clubs of iets dergelijks. Dat betekent niet dat ik het niet mis. Alleen heeft het nachtleven nooit een grote rol in mijn leven gespeeld. Als corona weg is en de clubs weer open zijn. Lijkt het mij natuurlijk wel heel leuk om weer een keer uit te gaan.

 

Welke song ga je eerst performen zodra het weer kan?

Ik hoop dat ik snel weer kan optreden. Als ik mijn eerste optreden weer heb ga ik beginnen met de song Toking, dozing van onze nieuwe EP. Ik heb er nu al zin.

Artiest Akwasi  

Wanneer was je voor het eerst in de Paradiso?

Ik was voor het allereerst in de Paradiso bij het concert van Kanye West met John Legend. Het was toen volgens mij 2005. Ik stond voor john legend en ik had het eerst niet eens door “hee die gast komt mij bekend voor”. Ik wilde bijna tegen hem praten. Hij droeg een gekke Louis Vuitton tas. “Ey dope tas man, waar heb je die gekocht?” wilde ik hem vragen. Niet dat ik überhaupt geld had om zo een tas te kopen. Het was echt een sick concert en een mooie eerste ervaring in de Paradiso.

 

Wat is je mooiste ervaring in de Paradiso?

Mijn eerste optreden met Zwartlicht in de Paradiso is mijn mooiste ervaring daar. Dit was in 2010 of 2011. Het concert was met Winne, Zo Moeilijk en Rico & Sticks. Zwartlicht was voor het eerst tussen deze namen en wij hadden de boel helemaal kapot gemaakt. Die avond heb ik voor het eerst gestagedived. Iedereen in het publiek ging hard, want wij waren die nieuwe jongen gast die de boel Opstelten zetten. Nog voordat de headliners optraden. Dat zal ik nooit meer vergeten.

 

Mis je het nachtleven?

Natuurlijk mis ik het nachtleven.

Ik mis op de gastenlijst staan.

Ik mis chillen, mensen tegenkomen die je lang niet hebt gezien.

Ik mis de muziek in clubs.

Ik mis de rookruimte die ik liever oversla.

Ik mis in de rij staan voor een drankje.

Ik mis chillen met je homies.

 

Welke song ga je eerst performen zodra het weer kan?

Als ik weer kan optreden zou ik beginnen met het nummer Vanaf nu. Dat voelt voor mij als een nummer dat altijd actueel is. Nu is altijd, het heden en vooruit.

Isa, werknemer bij Paradiso  

Wanneer was je voor het eerst in de Paradiso?

Ik was voor het eerst in Paradiso in 2012 toen was ik 14 jaar oud het was bij een optreden van LMFAO. Ik was daar met me ouders en zusje heen. Mijn ouders mochten niet naast ons staan, want dat vond ik ongemakkelijk. Mijn zusje en ik stonden op het balkon. Mijn ouders stonden beneden. Het was een super vet concert en een leuke eerste ervaring.

 

Wat is je mooiste ervaring in de Paradiso?

Er is niet 1 mooiste ervaring die ik kan opnoemen, want ik heb zo veel mooie dingen mee gemaakt in Paradiso. Maar telkens steeds verast worden door alle optreden, artiesten, feesten en nachten, is wat ik zo bijzonder vind. Zoals Ballonnenfeest, dat is een geweldig feest met act en shows en mensen die ik nog nooit heb gezien.

 

Mis je het nachtleven?

Ik mis het nachtleven heel erg vooral de gezelligheid en hectiek die de nacht met zich mee brengt. Ook het werken in de nacht mis ik heel erg. De gezelligheid met mijn collega’s, het harde werken, het genieten van de muziek. Ik mis zelf de dingen waar aan ik me vooraf aan ergerde. Bier dat over je heen valt, de drukte of vervelende bezoekers.

 

Wat word het eerste werknemers uitje?

Veel van mijn collega’s hun contracten zijn niet verlengt. Voor mij is het ook nog niet zeker. Het eerste uitje wordt een heel groot feest met alle collega’s om te vieren dat we weer open kunnen wanneer covid voorbij is.

Aryan, Bezoeker en artiest van band: Klaplong  

Wanneer was je voor het eerst in de Paradiso?

Oehhhh dat is mijn eerste keer in paradiso.

Ik probeer echt hard na te denken wanneer dat was, maar om eerlijk te zijn kan ik mij echt niks daarvan herinneren.

Meestal als ik mij niks van een avond kan herinneren is dat een goed teken.

Dus het zal vast wel een geslaagde avond zijn geweest.

 

Wat is je mooiste ervaring in de Paradiso?

De dag na ADE heb ik mijn leukste feest ooit in de Paradiso gehad. Tijdens dat feest kosten een biertje maar 1 euro wat veel goedkoper dan normaal is. Tijdens ADE zit je gewoon een week lang te feesten. Het is grappig om na zo een intense week iedereen weer te zien in de Paradiso. Dit was een feest voor de mensen die geen genoeg krijgen van het nachtleven.

 

Mis je het nachtleven?

Ik speel zelf ook in een band (KLAPLONG). Ik mis de spanning. Als ik een optreden deed, gaf ik al mijn energie aan het publiek. Het mooiste was als ik al die energie ook weer terug kreeg van het publiek. Wanneer de energie zo sterk van beide kanten komt kan ik helemaal uit mijn dak gaan op het podium.

Danos, bezoeker  

Wanneer was je voor het eerst in de Paradiso?

Het is al een hele tijd geleden toen ik mij voor het eerst in Paradiso begaf. Ik was toen nog maar een jongen van 13 jaar. Mijn vader had mij meegenomen die avond. Naar het optreden van een punk band. Ik heb die avond erg genoten en het was een vet optreden!

 

Wat is je mooiste ervaring in de Paradiso?

Ik ben in Paradiso een keer na het optreden geweest van bassist Steven Hoex geweest. Hij zit in de band Joy Division wat mijn lieveling band is. Dit optreden was zo vet en echt een ervaring. Dat was het dichtstbij wat ik ooit bij Joy Division kon komen.

 

Mis je het nachtleven?

En of ik het nachtleven mis, heel erg zelfs. Ik heb het gevoel alsof er niks meer te doen is in Amsterdam. Wat ik het meeste eraan mis is het onder de mensen zijn. Lekker zweterig in het publiek van het keihard feesten en het dansen. Tussen allemaal wild vreemden in.

 

Wat zou je als eerste weer willen zien in de Paradiso?

Als corona voorbij is en er artiesten weer kunnen reizen om op te treden hoop ik naar een optreden van Yung Lean te gaan. Hopelijk kan hij snel weer Touren want ik zou hem heel graag willen zien.

Photo's made by @pasqualamade and @rozegraphy

Thank you!